Anmeldelse af Roland SPD-SX Samplepad

Vi anmelder og deler vores erfaringer med den populære samplepad. Læs mere her ⬇️

Køb Roland SPD-SX her

Intro

Kort sagt så er der ikke det, en Roland SPD-SX ikke kan hjælpe dig med, når der handler om skabelse af samples og playback. Den er dynamisk og kan bruges til både udvidelse af dit akustiske tromme-setup, som supplement til keyboardet eller til sampling af backingtracks og lydeffekter. Den avancerede triggering-teknologi gør afspilning af lyde både intuitiv og varieret.

Features

De ni triggerpads er meget følsomme overfor dine stikker, og har hver især en LED, der indikerer aktivitet. Hvis du alligevel har brug for flere pads, er der mulighed for at sætte op til fire ekstra til. Ved hjælp af de mange pads kan du styre op til 360 minutters stereo-samples som du har lagret direkte på enhedens 4 GB interne hukommelse. Den indbyggede Wave Manager-software gør det nemt at importere, organisere og tildele samples til pads, både via din computer og direkte på enhedens oplyste LCD-display. Du kan sample op til 16 stemmer af gangen, og hvis du skal bruge en lyd i en snæver vending, har enheden også 100 indbyggede kits, som du kan vælge fra og redigere som du vil.

Brugeroplevelse

Når man pakker Roland SPD SX ud og sætter den fra sig på et bord eller lignende, kan man med det samme mærke at det er kvalitet man har mellem hænderne. Enheden er meget solidt bygget, og det vil også vise sig når du går igang med at bruge den, at der ikke er nogen problemer med at de forskellige pads bliver triggered af slag på de andre pads. Hver pad er udstyret med en dedikeret LED, der indikerer lydniveau og dynamik. 

Maskinen er klar til brug indenfor få sekunder efter at være blevet tændt. LCD-skærmen er hurtigt reagerende og giver et godt overblik over den igangværende situation, for eksempel navnet på det sæt der bruges, signalniveau, tempo og FX. Efter at have brugt enheden nogle timer, begynder man at opdage dens mange funktioner, hvoraf to er værd at fremhæve. De forskellige pads er ikke begrænset til at triggering fører til lyd, de kan også programmeres til at styre enheden, for eksempel FX til/fra eller tap tempo, funktioner som ellers skulle styres via en footswitch eller via mere kompliceret og tidskrævende arbejde på displayet. Enheden har også en feature ved navn Pad Check, hvor du nemt kan slå al lyd der ikke går i et tilsluttet headset fra, hvorved det bliver meget nemmere at få præcis styr på hvilke pads der laver hvilke lyde. Begge funktioner er uundværlige i et live-setting.

Sampling gøres ved direkte input i enheden, og er intuitivt og nemt - det sværeste er at vælge hvad der skal samples. Samples kan nemt ændres og redigeres ved hjælp af de indbyggede effekter, fx pitch shifting og reverb. Der kan samples både via telefon eller MP3-afspiller og mikrofon.

De 100 forskellige sæt i enheden kan redigeres i en uendelighed, både hvilke lyde der ligger på hvilke pads, hvordan de skal lyde, og deres EQ og output. Sættene kan nemt navngives og Roland SPD-SX fungerer derfor også glimrende som en setliste til dit band. Skift mellem sæt tager ingen tid, hvilket ikke altid er tilfældet for billigere alternativer.

Der er ingen problemer med pads der opfanger triggering-input når der bliver slået på andre pads. Der er ikke noget værre end når man taber kontroller over sit output, men det behøver du ikke være bekymret for med SPD-SX.

Inputs til ekstra pads er Guds gave til trommeslageren, da det gør dig fri for at skulle dreje dig væk fra resten af dit sæt og over mod SPD-SX. I stedet har du friheden til at sætte de op til fire ekstra pads som en integreret del af dit sæt, enten mellem tammerne eller på lilletrommen. Det er ikke kun pads, men også triggere, der kan tilkobles enheden, så hvis du for eksempel skal have lidt ekstra smæk på din lilletromme, kan den med fordel kobles sammen med en Roland RT-30H.

Den bedste måde at beskrive følelsen af enhedens pads på, er at de føles som high-end øveplader. De føles meget naturlige og er lækre at slå på. 

Funktioner

 • 9 pads med nyeste triggering-teknologi (anslagsfølsomhed) og LED-indikatorer
 • 2 eksterne dual-trigger inputs (op til fire pads ekstra)
 • 4 GB intern hukommelse
 • LCD-display i god størrelse, der bl.a. viser
  • Status på pads
  • Audiolevel 
 • Wave Manager-software inkluderet, hvilket gør det nemmere at importere, tildele og organisere samples.
 • 20 stemmer (16)
 • 100 kits
 • Hi-Speed USB interface (MIDI, AUDIO, Mass Storage Class, Flash Drive)
 • 2,5 kg, (36,4 cm x 33,1 cm x 9,4 cm)
   

Den typiske bruger af enheden
Trommeslagere der vil have udvidet sit lydbillede med et hybrid setup. Trommeslagere, der vil være lidt mere kreative med lyde og samples. Kan også bruges som generel udvidelse af et bands lydbillede.

Fordele

 • Alt hvad du skal bruge til sampling og percussion i én pakke. 
 • Solidt og holdbart bygget.
 • Intuitiv og nemt tilgængeligt interface.
 • Nærmest uendelige sampling- og redigeringsmuligheder.
 • Enheden ligger i den dyre ende, men du får hvad du betaler for.
   

Konklusion

Hvis du skal bruge en sampler som supplement til dit trommesæt eller band, er Roland SPD-SX den rette for dig. Den er nemt at bruge og samtidig er anvendelsesmulighederne nærmest uendelige. Til prisen er der ingen konkurrence, og bygningskvaliteten af enheden betyder at den kommer til at holde mange år. Findes også i en Special Edition variant